Máme poslední kusy Adventních kalendářů! Neváhejte s nákupem. TIP: vánoční kolekce s novinkami

Slavíme světový den štědrosti. Do pátku 3.12. zdvojnásobíme namixované dobré skutky.

Špatně se vám mixuje? Něco nefunguje? Zkuste si prosím Mixit pustit třeba v prohlížeči Edge, my to zatím opravíme. Omlouváme se!

Cozonac, tradiční chuť z Rumunska

Mixit už dávno není jen v Česku, dobroty si můžou objednat zákazníci ze Slovenska, Polska, Maďarska a v lednu tohoto roku se Mixit dostal až za hranice Rumunska. To nám dalo inspiraci objevovat světové chutě a začalo to právě rumunskou specialitou, cozonacem!  V Mixit ještě pečivo nepečeme, ale zamüsleli jsme se, jak zakomponovat tuhle ojedinělou chuť do tubusu. Výsledkem je směs oříšků, rozinek, čokolády a ovoce.

Co to je a odkud Cozonac pochází?

Cozonac, v Bulharsku také jako kozunak, je slazený kvasnicový chléb s původem v Rumunsku, ale populární je v celé jihovýchodní Evropě. Toto sladké pečivo se tradičně peče na velké svátky jako jsou Velikonoce, Vánoce a Nový rok. Původní název pochází z řečtiny, řekové tento pokrm převzali od starých egypťanů, kteří ho dělali s medem, vlašskými ořechy a rozinkami. Různé verze cozonacu byly určeny k daru bohům a podobu mu dali i Římané. V současné době je cozonac kromě Rumunska nejtypičtější v několika verzích pro Makedonii, Moldavsko a Bulharsko.

Cozonac si můžete připodobnit italskému panettone, portugalskému folar de páscoa, francouzské brioche nebo tak trochu naší české vánočce či mazanci.

A jak cozonac vznikla pod rukama naší vývojářky Lady?

První inspirace přišla z týmu Mixit udělat musli inspirované chuti Vánoc v Rumunsku. Následně jsem se setkala s naším Rumunským týmem od kterého jsem se dozvěděla vše o jejich zvycích spojených s gastronomií v čase vánočním. Spolu jsme vybrali typické suroviny používané v jejich vánočním pečivu cozonac což je obdoba naší vánočky a zakomponovali ho do musli. Tak vznikl tento výborný a barevný mix.

Jak si takový cozonac připravit doma?

Pokud si chcete cozonac doopravdy upéct, budete potřebovat základní ingredience na pečení - vajíčka, mléko, máslo, ale hlavně oříšky, brusinky nebo rozinky. Receptem se můžete inspirovat například tady

Zdroje: Wiki

Zpět na všechny články

0 Komentářů k článku Cozonac, tradiční chuť z Rumunska


Komentář

Další články

0 Košík Nahoru