Špatně se vám mixuje? Něco nefunguje? Zkuste si prosím Mixit pustit třeba v prohlížeči Edge, my to zatím opravíme. Omlouváme se!

Mixiťáci: Vývojářka Lada

 V dnešním příspěvku bychom Vám rádi představili naší vývojářskou kouzelnici Ladu, která má na svědomí jedinečné chutě, které Vám Mixit přináší. Lada nám prozradila, jak se k vývoji dostala a co taková vývojářka v Mixitu běžně dělá. Příjemné čtení :)

 Jak jsi se k vývoji dostala?

 Potraviny a jejich vývoj byl můj sen od mala. Jako malá holka jsem měla docela mlsný jazyk a bavilo mě ochutnávat různé chutě. Celkově mě zajímalo, co za potraviny jím, odkud pochází, jak se co dělá a tak jsem zkoušela a patlala kombinace chutí. Nechtěla jsem však být kuchař, takže ta volba vývoje byla jasná. 

 Co za odbornost je potřeba k tomu stát se vývojářkou potravin?

Já jsem šla na střední školu se zaměřením na přírodovědné lyceum, kde jsem se hlavně věnovala právě chemii v jídle, biologii a celkově kvalitě. Dále jsem pokračovala na České Zemědělské Univerzitě na oboru kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů. Jelikož vývoj je hodně o ochutnávání, při studiu jsem také absolvovala několik předmětů se senzorikou spojených. A samozřejmě mám mnoho zkoušek zaměřených na senzorický panel či organoleptiku. V praxi vypadaly testy například tak, že máte vedle sebe tři vzorky lišící se jen jemně v odstínu barvy a vy je musíte seřadit od nejsvětlejší po nejtmavší, to samé se slaností, kdy porovnáváte například vzorky s velmi malou odchylkou hmotnosti soli. Je to hodně o cviku.

 Jak jsi se dostala k Mixit?

Pracovala jsem jako vývojář v Bageterii Boulevard a přemýšlela jsem co dál. Docela náhodou na mě vykoukl inzerát, že Mixit shání vývojáře. Jelikož jsem tuto firmu znala a byla jsem její pravidelný zákazník, tak mě nadchla myšlenka, že bych mohla zasahovat a ovlivňovat směr chutí kam se bude Mixit ubírat.

 V čem se liší vývoj muesli a vývoj baget?

Vývoj je zde úplně jiný. Mám širokou škálu surovin a zároveň i velké portfolio výrobků od müsli, kaší, tyčinek až po pečené produkty. Takže každý den člověk může pracovat na výrobě jiného výrobku. Velmi častá otázka je jak se mi daří z těchto surovin dělat stále nové mixy které chutnají tak odlišně. No a to je právě to moje tajemství :-)

 Která část tě na vývoji nejvíce baví?
Na vývoji mě nejvíc baví variabilita a kreativita, každý den je jiný. Když mě honí mlsná, jdu vyvíjet a zkoušet chutě, když zrovna nemám hlad tak hledám inspiraci online nebo o výrobcích diskutujeme s celou 'rodinou Mixiťáků' - tady se na vývoji totiž podílí všichni. Baví mě taky ochutnávky. Pravidelně se scházíme, zaměstnanci ochutnávají prototypy a pak si často chodí s mističkou pro přídavek. Ráda vidím když chutná a když spojíme všechny síly dohromady.

 Říkala jsi, že tě baví ta kreativita, kde tedy bereš inspiraci a jak ten proces vypadá?

Moje inspirace je opravdu mlsný jazyk, kdy si podle nálady zkouším různé kombinace a testuji. Pak to jsou také zákazníci, mám radost, když píší, že bychom měli vyzkoušet nové potraviny. Například nedávno jsme přidávali na podnět zákaznice rakytník v jablečné šťávě, nechceme totiž rafinovaný cukr. Teď je možné ho najít v Müsli zdravě: Rakytník, ale i v nabídce vlastních mixů - tady na mixit.cz se vlastně vývojářem může stát každý z Vás a vyzkoušet si různé kombinace. Nekonečná inspirace jde také z našeho skvělého týmu :) V neposlední řadě také navštěvování obchodů, často třeba pozoruji lidi u regálu, co končí v jejich košíku. 


 Co jsou aktuální letní hity a s čím přijde podzim/zima?

Hitem celého letošního roku je slaný karamel, my aktuálně máme müsli, granolu, ale i velmi oblíbené preclíky. Celkově tyto sladko-slané chutě vidím jako velký trend, trochu soli do něčeho sladkého prostě dodá dané potravině šmrnc a ojedinělou chuť. 

No a co vidím jako trendy do konce roku? Za mě si myslím, že to bude překrývání chutí do kysela, klasické chutě doplněné třeba pomerančem nebo limetkou.

 Máš nějaké oblíbené suroviny/produkty, se kterými pracuješ?

Co se surovin týče tak mám asi nejradši lyo ovoce konkrétně pak jahody a maliny. A u produktů jsou moje nejoblíbenější oříšky z pece a lyofilizované sýry což je i bestseller u zákazníků. Celkově slané do mého příchodu v Mixitu vůbec nebylo v nabídce. Díky čekankové vláknině nám koření drží na oříšcích a můžeme tak experimentovat s různými chutěmi jako například lanýž. Aktuálně máme v nabídce 8 druhů. Ve slaném sortimentu také najdete zeleninovou kaši lezce Adama Ondry.

 Jak vypadá tvůj běžný den?

Jak jsem zmiňovala, úplně běžný den tady v Mixitu nikdy nemám. Vývoj by se dal rozdělit do třech částí. Když mám chuť na dobroty tak jdu do své laboratoře, nasbírám si suroviny a jdu vyvíjet. Zkouším kombinace tak aby to bylo chutné, ale aby to i hezky vypadalo. Ta druhá část je externí, kdy chodím na výrobu do podniků, kde mají třeba trochu jiné technologie, než máme my. A ta poslední část je vývoj s našimi ambasadory a slavnými osobnostmi jako například Adam Ondra, Dva Tátové nebo Kristýna z MasterChefa.

 Jak je to s ochutnáváním? 

Ochutnávky jsou oblíbenou aktivitou všech Mixiťáků. Pravidelně pořádáme senzorické porady, kam přinesu připravené vzorky na ochutnávku spolu s protokoly ke každému vzorku. Hodnotícím dám výklad, co mají v chuti hledat a chci znát jejich názor a oni pak známkují, hodnotí a porovnávají třeba i se staršími verzemi produktů. Pokud produkt projde přes ochutnávku těmi posledními, kdo jim dá zelenou jsou sami majitelé. 

Jak vypadá taková cesta produktu?

 Tohle je také velice individuální věc. Doba vývoje se může lišit od jednoho týdne až do půl roku, záleží na strojích, technologii, surovinách a podobně. V ideálním případě by to vypadalo asi takhle: začíná se sběrem surovin, mícháním, zkouší se chutě, projde to přes několik porad a po schválení se začne vyrábět. Legislativa, etikety, grafika jsou pak finální kroky. Doba se liší protože řeším chuť ale třeba i hmotnost a praktičnost v balení. Malé suroviny jako jsou třeba chia semínka propadávají dolů, naopak lyo ovoce se drží nahoře takže i tady je třeba najít balanc, fyziku prostě neoblafneme.

 Čím jsou Mixit produkty kvalitní?

V Mixit používáme kvalitní suroviny od prověřených dodavatelů. Spolu s kvalitářkou denně kontrolujeme sklady a objíždíme dodavatele. Pokud se nám něco nezdá, hned zastavujeme výrobu a jdeme problém řešit. Další  „oči“ jsou pracovníci výroby, kteří při výrobě kontrolují každou surovinu. Tím, že jsou suroviny 100% přírodní tak zpracování a uchovávání je samozřejmě komplikovanější. I v obchodě je banán pokaždé jinak žlutý a zatočený. I tady naše jahody jsou třeba jednou menší a jednou větší. Takže ta variabilita u produktu je, nicméně kvalitu nesnižujeme. Nepoužíváme umělá barviva ani podobné pomocníčky.

Blížíme se ke konci, co bys nám řekla ještě o různých dietních směrech? Jak se to projevuje při vývoji produktů?

My jsme si samozřejmě vědomi, že například veganství či low-carb jsou aktuálním trendem a proto se lidem vždy snažíme vycházet vstříc. Máme kategorie vegan, bez lepku, extra protein produkty, bez cukru a podobně. S produkty jdeme i do slana, ať už to jsou oříšky z pece nebo sýry. Toto jsou většinou produkty, které vznikly i na základě poptávky našich zákazníků. Sledujeme trendy a opravdu inovujeme.

 Děkujeme Ladě za sdílení! 

Zpět na všechny články

0 Komentářů k článku Mixiťáci: Vývojářka Lada


Komentář

Další články

0 Košík Nahoru