Podpořte lékaře v první linii chutnou energií. 1 Dobrý skutek k nákupu = 2 Mixitky lékařům 

Špatně se vám mixuje? Něco nefunguje? Zkuste si prosím Mixit pustit třeba v prohlížeči Edge, my to zatím opravíme. Omlouváme se!

Černý rybíz jako superfood

Superfood černý rybíz

Černý rybíz máme spojený s létem stráveným v přírodě, s příjemnou kyselostí, která uhasí žízeň v horkém dni nebo aromatickým džemem, který nám připomene letní dny i během dlouhých zimních večerů.

Chuť léta po celý rok

Ovoce rybízu je velmi nestabilní, proto je jeho nejlepší dostupnost omezena na krátkou sezónu. Ve zbývajících měsících můžete čerstvé kuličky nahradit mrazem sušenými, skvěle chutnají také polité čokoládou. Doporučujeme kombinaci obojího v našem vyladěném rybízovém mixu ;)

Černý rybíz pro zdraví

Rybíz je velmi cenným ovocem z hlediska obsahu živin. Rybízu jsou připisovány antioxidační, antibakteriální a antivirové vlastnosti. Některé studie naznačují, že plody černého rybízu mohou zpomalit růst některých rakovinných buněk, zlepšit imunitu a zabránit některým očním chorobám.



Co obsahuje černý rybíz?

1. Bohatý zdroj antioxidantů, především antokyanů

Tmavě fialové barvivo přítomné v černém rybízu je bohaté na antokyany. Tyto sloučeniny, které jsou rostlinnými pigmenty, mají různé odstíny od červené po fialovou až modrou v závislosti na pH. Černý rybíz obsahuje směs až 15 různých typů antokyanů. Těmto sloučeninám je připisováno mnoho zdravotních vlastností. Studie prokázaly, že antokyany mohou hrát roli při prevenci rakoviny, srdečních chorob, obezity a dokonce i diabetu 2. typu. Antokyany mají také antiradikální vlastnosti a zabraňují poškození buněk. V důsledku toho brání rozvoji chronických onemocnění. Podobné sloučeniny jsou také přítomny v lilku, hroznech a červeném zelí a jejich častá konzumace může mít trvalý prospěšný účinek na zdraví.

2. Studie o zpomalení rakovinotvorných buněk 

Černý rybíz má vzhledem k vysokému obsahu účinných látek, jako jsou výše uvedené polyfenoly, antioxidační aktivitu. K dispozici jsou studie o antokyanech izolovaných z extraktu z černého rybízu, které potvrzují účinek zpomalení růstu buněk rakoviny jater, žaludku a jícnu. Protirakovinné vlastnosti extraktu z rybízu jsou také potvrzeny studiemi z Japonska, které zjistily, že inhibují šíření buněk rakoviny prsu a dělohy.

3. Rybíz pro zdraví očí

Glaukom je nemoc, jejíž hlavní příznaky jsou rozmazané a zkreslené vidění, nediagnostikovaná a neléčená v raných stádiích může dokonce vést k oslepnutí. Obvykle je způsobena poškozením zrakového nervu. V posledních letech provedlo lékařské univerzitní centrum v Sapporu v Japonsku řadu studií účinků látek obsažených v extraktu černého rybízu v prevenci a léčbě již vyvinutého glaukomu. Bylo potvrzeno, že pravidelné podávání léčivých přípravků pacientům vedlo ke snížení endotelinu, hormonu zodpovědného za glaukom. U pacientů s glaukomem bylo zjištěno, že antokyany z rybízu pomohly snížit ztrátu zraku a zlepšený oběh vidění. Mělo by být jasně uvedeno, že plody černého rybízu nebo jeho výtažků neléčí oční choroby - jak však výzkum potvrzuje, spolu s tradičními léčivy a léčebnými postupy významně podporují proces hojení.

4. Černý rybíz posílí imunitu

Černý rybíz je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Jen jeden šálek těchto kyselých plodů vám umožní pokrýt vaše denní potřeby tohoto vitamínu třikrát. Vitamin C je známý svými vlastnostmi zvyšující imunitu. Podle výsledků práce z roku 2006 tento vitamín pomáhá zkrátit trvání infekcí dýchacích cest, chrání před rozvojem pneumonie nebo průjmů. Výzkum úlohy suplementace vitamínem C ve Finsku ukázal, že podávání tohoto vitamínu subjektům snížilo výskyt nachlazení až o 91 procent a výrazně snížilo výskyt pneumonie. Vitamin C také působí jako antioxidant, který může zabránit poškození buněk způsobenému škodlivými volnými radikály. Některé studie také poukazují na jeho protirakovinné a preventivní účinky ve vývoji kardiovaskulárních chorob a cévní mozkové příhody. Černý rybíz je dobrým zdrojem tohoto vitamínu, ale ne jediným, proto je dobré pamatovat na diverzifikaci jídelníčku a kombinovat různé druhy zeleniny a ovoce.

5. Antimikrobiální a antivirová aktivita

Černý rybíz má kromě antioxidačních vlastností také antimikrobiální vlastnosti, což pomáhá předcházet bakteriálním a virovým onemocněním. Japonské studie od roku 2012 potvrzují účinnost extraktu černého rybízu v boji proti adenovirům a virům chřipky. Podle vědců závisí antivirová účinnost na koncentraci podávaného extraktu. Při koncentraci pod 1 % bylo množení viru sníženo na polovinu a při použití 10% koncentrace rybízového extraktu byla aktivita viru blokována v 95 %. Je zajímavé, že olej z černého rybízu je také účinný při léčbě některých bakteriálních chorob, jako je Helicobacter pylori, což je patogen, který přispívá k rozvoji žaludečních vředů.

6. Máte opar? Dejte si hrst černého rybízu

Herpes je běžná virová infekce, které čelí většina lidí. Příznaky jsou obvykle nepříjemné, mohou být doprovázeny horečkou a malátností. Je také znatelnou kosmetickou vadou. Extrakt z černého rybízu a antokyany v něm obsažené mohou pomoci. Díky nim je možné snížit přilnavost herpes viru k hostitelským buňkám a tím zabránit jeho šíření. V kombinaci s tradičním lékařským ošetřením a použitím přírodních přípravků, jako je zinek a lysin, může být černý rybíz dobrou volbou v terapeutické léčbě herpesu.

Kulinářské použití

Plody černého rybízu mají intenzivní kyselou chuť a jedinečnou vůni. Kromě zobání “jen tak” jsou vhodné pro tepelné zpracování od vaření až po pečení. Kvůli kyselé chuti mnoho lidí dává přednost jejich oslazené verzi. To neznamená, že v této formě bude rybíz nezdravý - stačí si vybrat přírodní sladidlo jako je stevia nebo xylitol, abyste omezili příjem cukru. V této podobě budou tyto plody výborným doplňkem do omáček, pečiva, džemů, koktejlů nebo kompotů. V lyofilizované formě jsou skvělé jako doplněk k celozrnným výrobkům, domácímu müsli, tyčinkám nebo jako lahodná ozdoba jogurtu.



Zdroje:

Slimestad, R., & Solheim, H. (2002). Anthocyanins from black currants (Ribes nigrum L.). Journal of agricultural and food chemistry, 50(11), 3228-3231.
Wang, L. S., & Stoner, G. D. (2008). Anthocyanins and their role in cancer prevention. Cancer letters, 269(2), 281-290.
Mazza, G. (2007). Anthocyanins and heart health. Annali-Istituto Superiore Di Sanita, 43(4), 369.
Guo, H., & Ling, W. (2015). The update of anthocyanins on obesity and type 2 diabetes: experimental evidence and clinical perspectives. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, 16(1), 1-13.
Bishayee, A., Háznagy-Radnai, E., Mbimba, T., Sipos, P., Morazzoni, P., Darvesh, A. S., ... & Hohmann, J. (2010). Anthocyanin-rich black currant extract suppresses the growth of human hepatocellular carcinoma cells. Natural product communications, 5(10).
Nanashima, N., Horie, K., Tomisawa, T., Chiba, M., Nakano, M., Fujita, T., ... & Watanabe, J. (2015). Phytoestrogenic activity of blackcurrant (Ribes nigrum) anthocyanins is mediated through estrogen receptor alpha. Molecular nutrition & food research, 59(12), 2419-2431.
Ohguro, H., Ohguro, I., Katai, M., & Tanaka, S. (2012). Two-year randomized, placebo-controlled study of black currant anthocyanins on visual field in glaucoma. Ophthalmologica, 228(1), 26-35.
Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism, 50(2), 85-94.
Hemilä, H. (2004). Vitamin C supplementation and respiratory infections: a systematic review. Military medicine, 169(11), 920-925.
Ikuta, K., Hashimoto, K., Kaneko, H., Mori, S., Ohashi, K., & Suzutani, T. (2012). Anti‐viral and anti‐bacterial activities of an extract of blackcurrants (Ribes nigrum L.). Microbiology and immunology, 56(12), 805-809.
Keenan, J. I., Salm, N., Hampton, M. B., & Wallace, A. J. (2010). Individual and combined effects of foods on Helicobacter pylori growth. Phytotherapy research, 24(8), 1229-1233.
Suzutani, T., Ogasawara, M., Yoshida, I., Azuma, M., & Knox, Y. M. (2003). Anti‐herpesvirus activity of an extract of Ribes nigrum L. Phytotherapy Research, 17(6), 609-613.

Zpět na všechny články

0 Komentářů k článku Černý rybíz jako superfood


Komentář

Další články

0 Košík Nahoru