Předprodej adventního kalendáře Mixit zahájen. Nyní ušetříte 100 Kč + doprava zdarma

Špatně se vám mixuje? Něco nefunguje? Zkuste si prosím Mixit pustit třeba v prohlížeči Edge, my to zatím opravíme. Omlouváme se!

Reflex: Snídaně bez vidličky

Zdroj: Reflex 36/2014


Snídaně bez vidličky

Co jste dneska snídali? A snídali jste vůbec? A co jste u toho dělali? 

Prvnímu jídlu dne moc nedáme. Plyne to z průzkumu, který mi nedávno přistál v e-mailové schránce a přiměl mě k zamyšlení. Znám spoustu lidí, kteří snídají KAFE A CIGÁRO nebo nesnídají vůbec, což není zrovna ideální start dne. Jak pro koho. 

UŽ JE TO DÁVNO, ale ta vzpomínka je velmi intenzívní. Je brzy ráno v jednom pražském paneláku. Táta mě nasypal do punčocháčů a do ruky mi strčil kartáček na zuby. Na talířek pak naskládal do kolečka pět piškotů a šestý doprostřed. Zatímco jsem si v koupelně drhla mlíčňáky, přeléval nad dřezem horký čaj z hrnku do hrnku, aby se ochladil a já do něj mohla jeden po druhém házet piškoty. Šest piškotů namočených v čaji byla snídaně mého dětství. Hodně dlouho jsem po ránu nedokázala pozřít nic jiného. 

S POČÍTAČEM, TELEVIZÍ, MOBILEM 

Piškotové období vystřídala poměrně dlouhá etapa „bez snídaně“, která přešla v éru jogurtu s cereáliemi, nad nimi dnes stále častěji vítězí sázená či míchaná vejce. Snídám často ve spěchu, stihnu to za pět minut mezi oblékáním a líčením, ale když mám čas, umím si užít snídani na vidličku, velkou kávu nebo dobrý čaj k tomu. A taky noviny, časopisy, zapnutou televizi a otevřený notebook, abych byla v obraze. Jakmile se naskytne příležitost, ráda posnídám v kavárně. Každopádně se snažím snídat denně. Asi tak bych odpovídala do ankety, kterou si dělali výrobci snídaňových cereálních směsí Mixit. 
Odpovídalo na 7000 respondentů, kteří se svěřili, že u snídaně zhusta surfují na internetu, nebo alespoň kontrolují maily (37 procent), jiní snídají u televize, pár jich čte noviny, spousta lidí u snídaně probere s partnerem, co je potřeba, podepíše dětem úkoly a vyřídí nějaký ten telefon, ale 17 procent lidí skutečně pouze jí. Šťastní to lidé. Odjakživa mám pocit, že k jídlu, které lze sníst pouze jednou rukou, bych měla doplnit ještě nějakou činnost, abych byla náležitě motoricky vytížená. Je to velká chyba, jíst se má v klidu, člověk by si měl uvědomovat, co jí a jak to chutná, i mentální konzumace jídla je důležitá. 

VEJCE VS. CROISSANT 

Náš vztah ke snídani vystihují i další čísla: takřka 90 procent respondentů nikdy nesnídá v kavárně, jen 10 procent označilo snídani za nejoblíbenější jídlo dne a celé jedno procento věnuje snídaňovému rituálu více než 30 minut svého času. Většinou tedy snídáme hodně rychle a jen tak mimochodem. 
Oč lépe jsou na tom takoví Britové, jejich full english breakfast je jednoduše hlavní jídlo dne, jehož vydatnost člověka zasytí prakticky až do večera. Slabší povahy mohou vejce se slaninou, klobásami, fazolemi, rajčaty, žampiony a toasty spolehlivě odrovnat. Je to kombinace stavěná pro chlapy, kteří celý den rubou v dolech. 
Pokud si ale dáme „dětskou porci“, zjistíme, že tahle převážně proteinová bomba vůbec není špatně vymyšlená. 
Rozhodně je pro lidský organismus smysluplnější než „tradiční česká snídaně“, tedy chleba s něčím, nebo ta francouzská, což obnáší rozedření patra křupavou bagetou, následné opaření kávou s mlékem a finální zasypání hromadou drobků z croissantu. Jisté je jen jedno: snídat bychom rozhodně měli. Otázkou je co. 
Tělo vám napoví: kdy máte pocit hladu po konzumaci cereálií, kdy po pečivu se sýrem, kdy po ovesné kaši a kdy po vejcích? Potřebujete spíš sacharidy, nebo proteiny? Rozumná porce, která vás zasytí alespoň na tři hodiny, je ta správná cesta. 

RECEPT: TRADIČNÍ ANGLICKÁ SNÍDANĚ 

Základem úspěchu je dobrá logistika a správné načasování jednotlivých úkonů. Takže si připravte: vejce, slaninu, fazole v plechovce, oblíbené grilovací klobásky, rajčata, toastový chléb, máslo, pomerančovou marmeládu, kvalitní čaj a mléko. Žampiony vynechávám. 
Rozpalte troubu, na plotnu dejte velkou pánev a malý rendlík. Plátky slaniny rozložte na plech a dejte je do trouby nastavené na funkci gril. 
Klobásky dejte na stranu rozpálené pánve s trochou oleje. Fazole vyklopte do rendlíku a nechte prohřát. Dejte vařit vodu na čaj. Rajče rozkrojte a řeznou stranou položte na druhou stranu rozpálené pánve. Krajíce dejte do toustovače nebo do trouby pod gril. Zal? te čaj. Nakonec si nechte vejce, rajčata i klobásky by měly být hotové, přesuňte je na talíř, ztlumte oheň pod pánví a rozklepněte na ni vejce, osolte, opepřete. K rajčatům a klobásám přidejte slaninu, fazole a sázená vejce. Toasty namažte máslem a marmeládou, do čaje nal? te mléko… Nerušeně, v klidu a dlouho snídejte. 

0 Košík Nahoru